Stroke
Stroke
Hvad er et STROKE?
Stroke (eller apopleksi) er kommet mere i fokus på den seneste tid - og med rette. Der er årligt omkring 12.000 danskere som rammes af stroke, hvilket svarer til 33 personer om dagen. Det gør stroke til den fjerde mest hyppige dødsårsag i Danmark. I alt oplever 1 ud af 7 danskere at få et stroke i et livsforløb.
Ganske kort om stroke:
Kort fortalt er det en betegnelse for en blodprop eller blødning i hjernen. Der findes helt tydelige tegn på et begyndende stroke, hvorfor det også er vigtigt at vide hvad disse er. Som ved et hjertestop, kan hurtig hjælp være med til redde personen, samt at nedbringe risikoen for vedvarende handicap efterfølgende. Stroke er faktisk den hyppigste årsag til at voksne får et handicap.
Hvad er et stroke:
De blodkar der fører blod fra hjertet og op til hjernen, kaldes arterier. Hjernen er et organ som konstant har brug for blodforsyning. Den blodforsyning indeholder også ilt og næringsstoffer som hjernen skal bruge. Det er specifikke arterier som leverer blodforsyningen til områder af hjernen. Et stroke opstår når disse specifikke arterier i hjernen enten sprænger eller bliver blokeret. Det resulterer i, at hjernen ikke får den forsyning af blod, ilt og næringsstoffer den skal bruge, hvorfor celler og andet begynder at dø hen over tid. Hjernen er det organ i kroppen som kan klare sig i kortest tid uden ilt, da hjernecellerne hurtigt begynder at dø ved iltmangel. Det er derfor tid er altafgørende ved et hjertestop, da ilttilførslen i dette tilfælde er stoppet.
I 85% af alle tilfælde skyldes et stroke en blodprop i hjernen. I de øvrige 15% skyldes det en blødning i hjernen. Symptomerne på begge ligner hinanden, så det kan ikke umiddelbart bestemmes hvilket tilfælde der er tale om, det vil en CT-scanning give klarhed om.
Hvordan kan man forebygge stroke?
American Stroke Association udpeger de tre hyppigste årsager til stroke som; højt blodtryk, rygning og sukkersyge. Men der er andre forebyggelsesmetoder som kan nedbringe risikoen for stroke:
- Opmærksomhed på dit blodtryk, nedbring det hvis det er for højt
- Stop med at ryge
- Nedbring dit forbrug af alkohol
- Nedbring dit kolesterolniveau
- Hvis du har diabetes, skal du lytte til din læges vejledninger for at få dit blodsukkerniveau under kontrol
- Dyrk motion dagligt
- Skær ned på natrium og mættet og transfedtsyrer
Tegn på stroke:
Der findes tidlige tegn på et stroke, disse tegn kan være:
- Pludselig følelsesløshed/halvsides lammelse eller svaghed i ansigt, arm eller ben, især på den ene side af kroppen
- Pludselig forvirring, problemer med at tale eller forstå andres tale
- Pludselige problemer med at se med det ene eller begge øjne
- Pludselige problemer med at gå, svimmelhed eller tab af balancen
- Pludselig alvorlig hovedpine uden kendt årsag
Hvis du har overskud, så noter gerne hvornår første symptom opstod. Dette kan give sundhedspersonalet en god hjælp til den efterfølgende behandling.
Brug remsen Stræk-Snak-Smil:
Hvis du eller en anden rammes af nogle af ovenstående symptomer, så kan du bruge remsen Stræk-Snak-Smil til at undersøge din eller personens tilstand. Remsen bruges i Danmark, og er udviklet til at give os et godt redskab til hurtigt, at kunne genkende begyndende symptomer på stroke.
(Kilde: redhjernen.dk)
Stræk: Stræk den ene arm – hænger den?
Snak: Snak og undersøg om ordene hænger sammen?
Smil: Smil og se om den ene side af ansigtet hænger?
Oplever du en af disse symptomer og tegn på stroke, skal du straks kontakte alarmcentralen på 1-1-2.
Det er vigtigt at du reagerer hurtigt, da hurtig behandling på hospitalet vil være afgørende for graden af evt. mén efterfølgende. Helt som ved et hjertestop.
Behandling af stroke:
Når en CT-scanning, blodprøver og et hjerte-elektrokardiogram (EKG) har konkluderet hvilken form for stroke der er tale om, er der stor forskel på hvordan en blodprop og en blødning behandles.
Blodprop i hjernen (85% af alle tilfælde)
Hos nogle patienter kan der ved blodpropsopløsende medicin (trombolyse) være stor effekt og blodproppen kan opløses, såfremt dette gives indenfor 4,5 time efter første symptom. Hvis det er en større blodprop kan den fjernes mekanisk (trombektomi) med en wire, der føres ind i hjerneblodkarrene via en blodåre i lysken. Den makaniske behandling skal ligeledes ske hurtigt og helst indenfor 24 timer fra første symptom.
Der er patienter som ikke kan modtage en af de to ovenstående behandlinger. I disse tilfælde vil der hurtigst muligt blive givet blodpropshæmmende medicin som patienten vil skulle tage dagligt resten af livet.
Blødning i hjernen (15% af alle tilfælde)
Her vil blødningen blive behandlet hurtigt, ved at sænke blodtrykket således blødningen ikke forværres. Hvis den ikke behandles vil trykket i arterierne i hovedet stige og give farlige følger.
En indlæggelse på en specialafdeling for stroke er også en meget vigtig del af behandlingen. Her vil man få overblik over omfanget, men også arbejde med at forebygge risikoen for flere blodpropper eller blødninger i fremtiden.
Mere end 85% overlever et stroke, hvoraf ca. 50% får varige mén. Tal fra Hjerneskadeforeningen viser at ca. 75.000 danskere lever med en hjerneskade som følge af et stroke. Mange har derfor behov for genoptræning og kan i forskellig grad genvinde de mén, de har pådraget sig.
Hjernens forskellige sider:
Der er forskel på hvordan et stroke kan påvirke hjernen og hverdagen efterfølgende.
Hjernen kan groft deles op i en højre og en venstre side, alt efter hvilken side der er påvirket, vil det have forskellige påvirkninger efterfølgende.
Et stroke i venstre side af hjernen, vil påvirke højre side af kroppen. Man kan opleve at følgende problemer:
- Tale og sprogproblemer
- Nedsat evne til matematik, organisering og evne til at analysere ting
Et stroke i højre side af hjernen, vil påvirke venstre side af kroppen. Man kan opleve at følgende problemer:
- Problemer med dybdesyn eller retninger som op, ned, frem og tilbage
- Manglende evne til at være kreativ eller til at sætte pris på kunst eller musik
- Manglende evne til at genkende følelser i andres stemmer
Et førstehjælpskursus i stroke klæder dig på:
På vores førstehjælpskurser vil vi ligeledes klæde dig på til, at kunne reagere og genkende symptomerne på et stroke. Ligeledes vil du blive undervist i de forholdsregler, du kan gøre dig forud for og efterfølgende ved en ulykke. Vi har mulighed for at undervise dig online eller ved et af vores fysiske kurser.
Kontakt os derfor på mail info@first-8.dk eller på telefon +45 42909292 for at høre mere om de muligheder du har hos os.
Kilder: American Stroke Association, Dansk Råd for Genoplivning, RedHjernen
Vi glæder os til at høre fra dig
Kontakt vores kundeservice: +45 42 90 92 92