Elektriske skader

Strømskader

En berøring med en ledning i din stikkontakt, en enkel måleraflæsning eller et uheld med en falden ledning kan føre til et stød og en skade.
Derfor er det vigtigt at kende sine begrænsninger ift. arbejdet med el.

Den tilgang af strøm vi har i dag, har vi haft i 100 år. Elektriciteten har givet mennesket en hel række fordele, og det er svært at forstille sig at skulle klare sig uden. Et afbrud i strømforsyningen er over tid et af de mest udfordrende beredskabsscenarioer som vi i nyrer tid kan opleve, da alt apparatur både der hjemme og på sygehuset kører på strøm. Der forekommer mange el-ulykker hver år, arbejdstilsynet registeret 40 el ulykker i 2010, men der forventes et stort mørketal ift. hvor mange der endeligt er registeret. Mange af ulykkerne har store konsekvenser, størstedelen er små, dog kunne mange af disse ulykker kunne være undgået.

Konsekvenserne kan mindskes hvis vi følger forskrifterne og at vi kan yde hurtigt og korrekt førstehjælp.

Elektriske skader - Sådan skal du forholde dig - First-8.dk 


Forebyggelse af el ulykker.


Som med alt andet i denne verden, er det bedre af forbygge end at helbrede. Derfor starter den endelige førstehjælp ved at forbygge el-ulykker.

1. Planlæg dit arbejde, følg reglerne og tænk aktivt på at forbygge mulige senariere

2. Tænk sikkerhed, er du usikker. Stop op!

3. Brug udstyret korrekt

4. Irettesæt, hvis du ser en ven eller kollega gøre noget farligt.  Man kan aldrig være forsigtigt nok ift. arbejdet eller i nærheden af el. mange ulykker sker fordi vi er ubetænksomme omkring el-apparater og stikkontakter, derfor er det vigtigt at man tager sikkerheden alvorligt v. lov, forskrifter, mærkning af stik, og afgrænsning. ”el-ulykker kan ramme alle, de fleste er sket fordi ”de bare skulle fixe noget derhjemme”, desværre sker el-ulykker også for professionelle.


Hvordan virker kroppen, og hvorfor er el farligt i kontakt med os?


Kroppen er et komplekst system som består af flere organsystemer, fælles for dem alle er at de har brug for ilt og næringsstoffer/væske, korrekt temperatur samt et fravær af giftstoffer for at fungere normalt, hvis man forenkler anatomien og fysiologien omkring kroppen kan man godt antage at kroppen kører igennem elektriske impulser, Nerverne og hjernen i kroppen overfører signaler ved elektriske impulser. Hjertet styres også af strøm, det er strøm som er sat i system igennem et signalsystem. Det vil sige at hjertet styres af regelmæssige signaler som gør at hjertet udvider og trækker sig sammen i en speciel rytme. Hjertet er derfor særligt følsomt overfor strøm. En strømstyrke på 50-100 mA i et splitsekund, kan være nok til at standse hjertets pumpefunktion helt. Strøm kan påvirke forstyrrelser i hjertes impulssystem. Hvis det er alvorligt med strøm mængden kan hjertes pumpefunktion blive slået ud sådan at hjertet står og flimrer pga. en forkert elektrisk impuls. Husholdning strøm særligt risikabelt, da denne ligger i spændingsfeltet 50-60 mA 230 volt da denne mængde let kan udløse hjerteflimmer, farlig strøm starter i området 10-50 mA

En generel regel er strøm farlig for mennesker hvis det er over; 30 mA med en berøringsspænding over 48 V farligt

Hjernens signaler til kroppen er også baseret på elektriske impulser, derfor tåler hjernen strøm dårligt, strøm som rammer nervesystemet kan give akutte skader, samt varige skader på hjerne og nervesystem, et eksempel på dette kan være. Koncentrationsbesvær, Problemer med hukommelse, nedsat funktionsevne og i svære tilfælde lammelser.


Elektriske skader kan være lig med brandskader  


Som beskrevet styres kroppen af elektriske signaler sendt fra hjernen, når en muskel bliver tilført strøm vil den trække sig sammen, et kraftigt strømstød vil derfor fremkalde kraftig sammentrækning af muskelfiber eller at musklerne kramper, dette kan føre til at en person kan blive fastsiddende i el ulykken, at man ikke er i stand til at rykke sig fra situationen. I tillæg med den forsatte strømeksponering, sammen med modstanden og spændingen i strømmen, afgiver dette varme.
Varmen fra den elektriske spænding kan give brandskader både inde i og uden på huden, dette kan resultere i varige skader.


Hvornår bør man tage på hospitalet/skadestuen?


- Hvis man har været udsat for højspænding eller lynnedslag.

- Hvis man har været udsat for lavspænding, hvor at strømgennemgangen har været igennem kroppen

- Hvis man har haft et ændret bevidstheds niveau

- Har brandsår

- Hvis man har tegn på lammelser

- Føler sig utilpas


Førstehjælp til elektriske skader


1. Stands ulykken, tænk på egen sikkerhed!

Om muligt sluk for strømmen, træk stik ud hvis dette kan lade sig gøre

- Hvis en person hænger fast, lad vær med at rør ved vedkommende, da man kan risikere at få samme spænding gennem kroppen som den forulykkede.

- Er der ild som skal slukkes?

- Er der løse genstande som kan falde ned?

2. Sikre skadesstedet, sørg for at dig og andre ikke bliver fanget i strøm.

Hvis strømmen kan komme i kontakt med vand, nødflyt tilskadekommende  

  1. Ring 1-1-2 (Hvor, Hvad, Hvem)

    4. Giv livredderne førstehjælp
    (Hvis personen er bevidstløs)

    5. Se efter brandskader, Køl brandskader ned med lunkent vand
    (Hvis personen er ved bevidsthed)

 

Vi glæder os til at høre fra dig

Kontakt vores kundeservice: +45 42 90 92 92

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.