Børnesår – En almindelig hudinfektion

Børnesår er en hudinfektion, som skyldes bakterierne stafylokokker eller streptokokker, og ses oftest omkring munden, næsen, i hårbunden og på hænderne. Det starter med en lille rift eller et kløende udslæt, der hurtigt udvikler sig til en blære med betændelse, efterfulgt af en tyk, gul skorpe. Børnesår er ikke farligt, men meget smitsomt, og rammer oftest børn mellem 0 – 6 år.

Smitteveje og symptomer

Smitte sker når et barn med børnesår klør i sårene, overfører bakterierne til hænder og negle, og fra der til andre dele af kroppen eller til andre børn. Smitte kan også ske gennem kontakt med håndklæder, sengetøj, kamme, børster mv. Symptomer inkluderer små, røde, kløende sår, gullige sår der breder sig, og eventuelt feber.

Gode råd

  • Klip barnets negle korte.
  • Undgå at barnet klør i sine sår, piller næse, bider negle eller sutter på fingrene.
  • Sørg for, at barnet ikke er for varmt klædt på, da varme kan fremkalde kløe.
  • Ved væskende sår kan tildækning med plaster være nødvendigt. Ellers er luft godt for helingen.

Hvornår søger man læge?

Søg læge hvis barnet får symptomer som bekymrer dig, især hvis sår ikke heler op. Brug først og fremmest din egen læge, som kender barnet. Sundhedsplejersken kan også tilbyde vejledning.

Behandling

I lette tilfælde består behandlingen i vask af sår med vand og sæbe eller klorhexidin, og efterfølgende lufttørring. I de fleste tilfælde anvendes lokal antibiotika i form af salve/creme. I mere udbredte tilfælde kan oral antibiotika være nødvendig, og indlæggelse kan forekomme.

Forebyggelse

  • Opbevar personlige genstande som kamme og håndklæder separat.
  • Skift tøj, håndklæder og sengetøj dagligt, mens barnet har børnesår.
  • Informér dagpleje, skole eller institution om børnesår.
  • En god håndhygiejne er essentiel for at nedsætte smitte.

Institution/dagpleje

Barnet må vende tilbage til institution, når sårene er tørret ind og skorperne er faldet af. Et skolebarn må komme i skole, når behandlingen er indledt, forudsat barnet forstår at vaske hænder, og sårene ikke er meget udbredte.

Vi glæder os til at høre fra dig

Kontakt vores kundeservice: +45 42 90 92 92

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.