3 dages feber

3 dages feber er en smitsom sygdom, som især rammer små børn i alderen ½ - 3 år. Sygdommen skyldes en infektion med et virus, som giver 3 dages feber og udslæt. Sygdommen, som også kaldes for exanthema subitum eller roseola, er ufarlig og kræver ingen behandling.

Symptomer på sygdommen

Hvis barnet får pludselig feber, som varer ved i 3-5 dage, og efterfølgende får udslæt, når feberen begynder at falde, kan det være tegn på 3 dages feber.

Udslættet viser sig som et rødfarvet, småplettet område, der starter i nakken og kan sprede sig til de fleste steder på kroppen. Hårdest ramt er dog brystet og ryggen. Det er individuelt hvor meget udslæt, det enkelte barn får, når det har feber 3 dage i træk. I nogle tilfælde opdager forældrene slet ikke udslættet. Lægen kan nemt stille diagnosen udelukkende på baggrund af feberen og det karakteristiske, plettede udslæt. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn har 3 dages feber eller mæslinger, anbefales det altid at kontakte egen læge.

Sådan smitter 3 dages feber

3 dages feber smitter ved, at virus overføres via luftvejene ved dråbeinfektion f.eks. ved nys og host eller via hænder eller genstande, som har været i kontakt med andre smittede. Drikker to børn af samme kop, vil det raske barn med stor sandsynlighed blive smittet. Sygdommen har en inkubationstid på 1-2 uger, og smitter både før og efter at udslættet er kommet.

Kan voksne smittes?

Da sygdommen er karakteriseret som en børnesygdom, har størstedelen haft 3 dages feber som barn. Det er dog langt fra alle, som får stillet diagnosen som barn. Når først du har haft 3 dages feber, får du livsvarig immunitet.

Behandling

Der findes ingen behandlingsmuligheder til 3 dages feber, da det er en ufarlig sygdom. Hvis barnet er meget påvirket af feberen, kan du give det febernedsættende medicin efter aftale med lægen. Sørg for at holde øje med barnets tilstand og kontakt lægen, hvis du oplever følgende:

  • Hvis barnet ikke vil spise eller drikke
  • Hvis barnet har feber i mere end en uge
  • Hvis udslættet ikke er forsvundet eller minimeret efter 3 dage

Gode råd til at lindre symptomer

Hvis dit barn har feber i 3 dage, gælder samme anbefalinger som ved “almindelig” feber:

  • Sørg for at barnet kommer af med varmen og iklæd det f.eks. undertrøje og sokker
  • Udskift gerne dynen med et lagen eller tæppe
  • Lad være med at udsætte barnet for fysiske aktiviteter eller ekstra belastninger, hvis det virker sløvt
  • Tilbyd løbende barnet noget forfriskende at drikke - suppler gerne med lidt saftevand

Hvornår må barnet komme i institution?

Du må sende dit barn i institution, så snart feberen er væk, og barnet ellers virker frisk igen. Barnet må gerne sendes afsted, selvom udslættet efter 3 dages feber ikke er forsvundet.

Kilde: Sundhed.dk

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/infektioner/tredagesfeber/

Vi glæder os til at høre fra dig

Kontakt vores kundeservice: +45 42 90 92 92

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.