Bliv hjerteløber i Region Midtjylland
I anledning af den internationale hjertestarterdag i sidste uge, udvidede TrygFonden i samarbejde med Region Midtjylland deres hjerteløber ordning til det midtjyske. Ordningen har tidligere kun været tilgængeligt i Region Hovedstaden. Gode erfaringer gør, at hjerteløberprojektet nu også er tilgængeligt i den vestlige del af landet.
Vi er i Danmark allerede nogen af verdens bedste til at træde til, når en vedkommende falder om af hjertestop uden for hospital, men det kan altid blive bedre. I hele 67,5 % af tilfælde træder vidner til med livreddende førstehjælp i modsætning til 19 % i 2001. Denne fremgang har også øget overlevelsesprocenten fra 4 pct. til 13 pct.
Hvad er en hjerteløber?
En hjerteløber er en frivillig førstehjælper, som kan træde til, i tilfælde af at der sker et hjertestop i det område, man befinder sig i. Når vagtcentralen modtager et opkald om hjertestop, så har de nu mulighed for at sende en besked til de nærmeste tilmeldte hjerteløbere. Der bliver altid sendt besked afsted til flere hjerteløbere, så sandsynligheden for at mindst én hjerteløber når frem er større. Når du modtager alarmen, kan du derefter svare om du er til rådighed og få tildelt en af 2 opgaver:
- Løb til adressen med formodet hjertestop og begynd hjertelungeredning
- Hent en hjertestarter, bring den til adressen og anvend hjertestarteren
Hvordan tilmelder jeg mig?
Du tilmelder dig ved at downloade hjerteløber-appen (iOS/Android) og registrere dig via platformen. Det er ikke noget krav, at du er en verdensmester i førstehjælp for at tilmelde dig. TrygFonden anbefaler dog at du er tryg ved at yde livreddende førstehjælp. Region Midtjylland har et mål om, at 10.000 frivillige har tilmeldt sig inden for det næste år. De er allerede godt på vej med over 3.000 tilmeldte i den første uge.
Vigtigheden af en hjertestarter
En af formålene med hjerteløberprojektet er også at udvide brugen af hjertestartere i tilfælde af hjertestop uden for hospital. Selvom antallet af tilgængelig hjertestartere øges år efter år, så er det stadig for få ,der bliver stødt af en hjertestarter, før ambulancen ankommer til stedet. Et stød fra en hjertestarter kan øge chancen for at overleve et hjertestop med op til 50 pct. og er derfor et vigtig redskab i at øge overlevelsesprocent fra hjertestop i Danmark.
Hvis du føler dig tryg ved at yde livreddende førstehjælp eller har forstand på hvordan man bruger en hjertestarter, så er dette projekt en god mulighed for at gøre en forskel. Har du brug for en genopfriskning i førstehjælp, så er First-8 altid klar til at hjælpe dig på vej.